Autor: zarko@021.rs - Žarko Bogosavljević

Novi Sad
15.11.2016.
12:09 > 08:28
Skupština grada na sednici u petak, 18. novembra trebalo bi da donese odluku o izmenama urbanističkog plana kojim će se omogućiti rušenje jedne od poslednjih kotobanja, odnosno čardaka u Novom Sadu, saznaje 021.
  • Rotkvarija

    25.11.2016 19:57
    Kapitalizam i EU
    Besmislice.
  • Kapitalizam i EU

    24.11.2016 10:56
    Rotkvarija
    Pažljivo sam pročitao sve Vaše prethodne komentare,ali nisam uspeo da pronadjem ni jedan ISTORIJSKI,GRADJEVINSKI, UMETNIČKI I NAUČNI KRITERIJUM za zaštitu ovog čardaka sa svinjcem ,samo emotivne parole.
    To što Vi lično imate emocije prema tudjem svinjcu i čardaku, pa se pozivate na nužnost očuvanja uspomene na gajenje svinja u ovom kraju grada , NIJE KRITERIJUM.
    Kažem tudjem svinjcu i i čardaku, jer je pravi vlasnik taj čardak i svinjac prodao, ne smatrajući da je ovaj deo NJEGOVE DEDOVINE KULTURNA TEKOVINA U GRADITELJSTVU.
    To je istorija njegove porodice,ne Vaše, zato ne razumem Vaše emocije i emotivne kriterujume prema tudjim uspomenama i tudjoj imovini.
  • Rotkvarija

    24.11.2016 00:48
    Kapitalizam i EU
    Vec sam u prethodnim komentarima pisao o kriterijumima,pa pogledajte.
  • Kapitalizam i EU

    23.11.2016 17:16
    Rotkvarija
    Gradjevinski objekat MORA DA ISPUNJAVA bar NEKI KRITERIJUM da bi bio objekat od velikog značaja u graditeljstvu.
    Baš sam ljubopitljiv, molim pojasnite mi ,koje je to kriterijume ispunio ovaj čardak sa svinjcem?.Nekih parametara i kriterijuma mora biti za jedan objekat od velikog značaja!
    Odgovorite mi ,napišite konkretne kriterijume .Mora da su navedeni prilikom donošenja Rešenja o stavljanju pod zaštitu....bilo bi interesantno da se obelodane.
  • Rotkvarija

    22.11.2016 23:58
    Kapitalizam i EU
    Cardak ne pripada nekom odredjenom pravcu u arhitekturi.Objekat ne mora da pripada nekom pravcu u graditeljstvu da bi bio zasticen ili od velikog znacaja!
  • Kapitalizam i EU

    21.11.2016 14:59
    Rotkvarija
    Ja mislim da taj čardak sa svinjcem pripada epohi soc realizma.Ako je zaštićeni kulturno istorijski objekat nekoj epohi u graditeljstvu mora pripadati.Kažite kojoj?
    Ako ne pripada ni jednoj epohi, na osnovu čega je stavljen pod zaštitu? Ne teram šegu, pitam Vas jedno logično pitanje, a Vi ne znate odgovor, očigledno.
  • Logika

    21.11.2016 14:54
    Detelina
    A koliko je po Vašem mišljenju star taj čardak sa svinjcem?Eto Vi znate, napišite koliko je star taj čardak sa svinjcem?
  • Rotkvarija

    20.11.2016 22:38
    NS
    Ne,nego ste Vi ocigledno nedosledni da komentarisete,jer ni tekst niste ukapirali.
  • Rotkvarija

    20.11.2016 22:34
    Kapitalizam i EU
    Mislio sam da ste ozbiljna osoba.Terate segu,a pozivate se na kulturu i prosvecenost!
  • Detelina

    20.11.2016 22:28
    Logika
    Taj cardak je mnogo stariji od pedeset godina.Opet dolazi do izrazaja vase ne znanje istorije grada i ogranicenost.Ne vredi objasnjavati takvim ljudima.
  • NS

    20.11.2016 14:36
    Rotkvarija

    ZNači onaj ko nazida farmu svinja je po Vama kulturni radnik?
  • Kapitalizam i EU

    20.11.2016 14:32
    Rotkvarija
    O kakvoj davnoj epohi Vi govorite? Pa taj čardak sa svinjcem nazidan je šezdesetih godina prošlog veka u duhu soc realizma!
  • Logika

    20.11.2016 14:27
    Detelina
    .Navedite mi BAR JEDAN GRAD U SVETU gde se u centru nalazi zaštićena kotobanja sa svinjcem starim oko 50 -tak godina?!
    Eto, Vi ste svetski čovek, putovali ste, navedite konkretno gde to postoji?!
  • Detelina

    20.11.2016 02:23
    Logika
    Vi ste osoba bez znanja istorije svog grada sto je evidentno.Da znate istoriju,znali biste da cardaci cine sastavni deo domacinstva Salajke,Rotkvarije.To su uglavnom bili ratarski delovi grada.Naravno da je to sastavni deo gradske kulture i da belezi minulu epohu,pa ga samim tim cardak i treba sacuvati.Iako ne volite ljude sa sela treba da vam je jasno da se nekada jedan deo gradjana Novog Sada bavio poljoprivredom.Cardaci,trscare su simbol tog dela stanovnistva grada i moraju biti sacuvani,sto nije slucaj.Da ste zasli malo dalje od Novog Sada,sto izgleda nije slucaj,videli biste sta se sve cuva i smatra za spomenik kulture u drugim,normalnim zemljama.
  • Rotkvarija

    20.11.2016 01:59
    Kapitalizam i EU
    Opet ponavljam da predstavlja simbol jednog dela grada,zato treba da bude sacuvan.Vama nisu jasne neke stvari,nebitno sto je po Vama bezlican on ima vrednost,jer upucuje na jednu davnu epohu te gradske cetvrti.Niko nije rekao da je to vrhunac graditeljstva u nasem gradu,gde ste to nasli???Svaki zasticeni objekat u gradu simbolizuje zasebnu delatnost,epohu,kulturu i potrebno ga je ocuvati.
  • Prosto

    19.11.2016 14:22
    Pićuka
    Čardaci i svinjci jesu deo nasledja nekih Novosadjana.
    Ali NISU DEO KULTURNOG NASLEDA GRADA NOVOG SADA.
    Mi o kulturnom nasledju ovde divanimo i zaštiti kulturno-istorijskih spomenika!
    Ko oseti nostalgiju za kotobanjom i svinjcem,neka obidje okolna sela.Puna su ovakvog nasledja.Kotobanju i svinjac ima svaka paorska kuča u Vojvodini!
    Možete i turiste voditi! Pustiće Vas svaki paor, samo kupite ulaznicu za obilazak nasledja!
  • Pišta

    19.11.2016 14:15
    Pićuka
    Šteta što su napravili Limane! Trebali smo sačuvati baru i imati mesto za pecaroše i divlje ptice!Nešto kao Koviljski rit.
  • Pićuka

    19.11.2016 12:12
    Ko god šta mislio ili želeo pored pozorišta, knjiga i nauke i čardaci su deo nasleđa Novog Sada.
  • Kapitalizam i EU

    18.11.2016 21:24
    Rotkvarija
    Ne grozim se ja paora, grozim se Vaše ideje da je kotobanja (takodje jedan bezličan i uobičajeni pomoćni seoski objekat) vredan zaštite kao istorijski spomenik i vrhunac graditeljstva Novog Sada koji treba čuvati.
    Sa druge strane Tvrdjava sa svojim podgradjem tzv"Gradić" se bukvalno raspada i nestaje, a da niko nije potegao to pitanje i pokušao da ga reši, na način da se rasele vlasnici stanova i Vojska. Potrebno je da grad otkupi te objekte i temeljnio ih renovira i napravi pravu turističku atrakciju, dostojnu jedne pretonice kulture.
    Osim toga, zdanje Srednje ekonomske škole najveće srednje škole u gradu, na Trgu Mladenaca,u epicentru grada, jedna prelepa zgrada, okrečena je samo spolja, a unutrašnjost joj je takodje u stanju urušavanja.Nije renovirana više od 50godina!
    Ima toga još, tako da je u poredjenju sa ovim zdanjima o kojima grad NS NE VODI RAČUNA NA PRAVI NAČIN, pitanje jedne kotobanje krajnje smešno i neuporedivo.
  • Rotkvarija

    18.11.2016 19:40
    Kapitalizam i Eu
    Evidentno je da podrzavate rusenje jezgra naseg grada i da Vam je draza neka nakaradna i bezlicna zgradica koja ce verovatno uskoro nici na mestu placa sa cardakom, okruzena betonom i bez zelenila.Valjda ce Vam onda laknuti.Cardaka nece biti,a kompleksi ce nestati.Svi su vise manje potekli sa sela,a da nije sela i paora kojih se grozite kulture,pozorista...nebi bilo.BELISARIO
  • Logika

    18.11.2016 14:52
    Detelina
    Logika je da nije kultura u kotobanji i svinjcu ,već u nečem drugom, ne bih da nabrajam, na ovom postu to nikog i ne zanima.
    Oni koji su pored kotobanja odrastali ne razumeju šta je to kultura.Glasni su , puni mržnje u želji da ožive svoji način života ,koji su upražnjavali nekad davno po Vojvodjanskim selima iz kojih su došli. Taj način života ne žele da žive u svojim selima,već u centru grada i na tudj račun- o trošku pravih starosedelaca vlasnika nekretnina.
    Hej alo, stvarno mislite da će neko iz sveta ili okruženja progutati tu nebulozu o kotobanji kao kulturnom spomeniku!?


  • Kapitalizam i EU

    18.11.2016 03:00
    Rotkvarija
    E ako ste uz čardak i prizemni deo čardaka odrasli (da ga ne nazivamo uobičajenim imenom ) jasno mi je zbog čega je on za Vas od kulturno istorijskog značaja i zašto su čardaci sa ostalim pripadajućim gradjevinskim delovima koji čine neodvojiv deo ambijentalne celine važan deo Vaše lične kulture i korena koje vučete.
    Ali dozvolićete , da mi ostali Novosadjani koji uz čardak nismo odrastali, već uz pozorište, knjigu i nauku, ne delimo Vaše oduševljenje i Vaše ubedjenje da su čardaci kulturno istorijsko nasledje nas Srba srareosedelaca Novog Sada.
  • Detelina

    18.11.2016 02:58
    Zavod
    za zastitu spomenika kulture cas stavlja cas skida zastitu sa nekih objekata u gradu.Proglasava objekat znacajnim, da bi potom negirao svoju izjavu i proglasio da objekat nema arhitektonsku ili kakvu god vec vrednost i izbacio ga iz registra zasticenih.Kako se vrednost i merila za neko istorijsko dobro tako brzo menjaju?Dali iko stiti kulturnu i arhitektonsku vrednost ovog grada?Zasto sva rusenja spomenika kulture u susret 2021.godini i gde je tu logika.
  • Rotkvarija

    17.11.2016 21:28
    Kapitalizam i Eu
    Vi nemate adekvatne argumente da odgovorite na moj komentar,pa krecete sa opisom izgleda cardaka i njegove funkcije.Gajenje svinja vezujete za ovu gradjevinu u kontekstu neceg pogrdnog,sramotnog,a ne kao satavni deo objekta. Ja vrlo dobro znam sta su cardaci,jer sam uz iste odrastao i ne upustam se u njihov opis,vec je motiv nase debate nesto sasvim drugo.
  • Prosto

    17.11.2016 15:58
    Stiv
    Odgovoran je onaj ko je uopšte pod zaštitu stavio jedan čardak sa svinjcem u centru Novog Sada.
    To je ruganje svim Novosadjanima, a pogotovo onima koji se bore za zaštitu kulturno istorijskih spomenika i drže do svoje tradicije i kulture.
    Ne mogu da verujem šta čitam, da je jedan klasičan i uobičajeni pomoćni objekat za skladištenje kukuruza i uzgoj svinja koji je imala (a ima još i sad pretpostavljam) svaka paorska kuća proglašen objektom od kulturno istorijskog značaja.
    Ljudi moji, da li je iko otišao do Vilova, Šajkaša, Čeneja, Kaća, Kovilja, do bilo kog sela u okolini i ušao u poljoprivredno dvorište!?
  • Kapitalizam i EU

    17.11.2016 14:23
    Rotkvarija
    Da ti pojasnim.Pogledaj ovu sliku u članku.Onaj gornji deo sa letvicama od drveta (po boji siv od vrem,ena) je ČARDAK ILI KOTOBANJA.Donji beli deo ozidan ciglama sa dvoje vrata je SVINJAC.
    To nije ništa uvredljivo ni omalovažavajuće, ali je tako.
    Da si iz Vojvodine znao bi.
  • Prosto

    17.11.2016 13:21
    Stiv
    Vllasnik čardaka će da kaže: Moje lotre, moj tavan, silazim kako ja oću.
    Šta se koga tiče šta vlasnik čardaka bivši ili sadašni, radi sa čardakom? Uostalom ,ako je grad predvideo da se tu gradi zgrada, vlasnik placa i čardaka ruši po zakonu svoju imovinu.ENDE.
  • Kapitalizam i EU

    17.11.2016 12:52
    Rotkvarija
    Da si stvarno sa Rotkvarije ili Vojvodine ZNAO BI da se uvek ali uvek ,ispod svakog ČARDAKA (u kome se čuvao kukuruz) nalazio SVINJAC.Znači držale su se svinje u svinjcu ispod čaradaka(ili kotobanje) koje su se hranile izmedju ostalog i kukuruzom iz čardaka ili kotobanje.
    ČARDAK ILI KOTOBANJA je spremište za kukuruz preko zime.Malo jasnije, filozofe?
    Čardak ili kotobanja zidan je u PAORSKIM KUĆAMA, koje se bave poljoprivredom u okviru koje se gajenje i uzgoj svinja PODRAZUMEVAO u Vojvodini.
  • Stiv

    16.11.2016 23:45
    Prosto
    Ti i ja nikako da se razumemo. Nije problem u tome što je čardak srušen već što se odgovornost za to prebacuje na grad. Ako neko od ovih ljubitelja čardaka ima neko pitanje neka ga postavi novom vlasniku placa.
  • Rotkvarija

    16.11.2016 23:06
    Za Kapitalizam i Eu
    Zbog ljudi koji tako povrsno i plitko razmisljaju,staro jezgro grada i autenticne,stare cetvrti grada nestaju.Kako mozete porediti svinjac i ovu gradjevinu,kotobanju koja predstavlja simbol nekadasnjeg domacinstva Rotkvarije,odnosno Jovanovskog kraja gde su pretezno ziveli bostandzije i ratari.Slazem se da su nam dika objekti navedeni u Vasem tekstu,medjutim svaki predstavlja kulturni,arhitektonski simbol odredjenog dela grada,kao i ova kotobanja.Kada neko ko je stari Novosadjan ovako vredja nasledje svog grada i poredi ga sa svinjcem kako ce onda drugi imati postovanja prema njemu.
  • Kapitalizam i EU

    16.11.2016 12:52
    VladaN
    Sve Vaše argumente ima i vlasnik udžerice na Menhetnu, ali ipak mora ili da plati ogroman porez na imovinu ili da proda nekretninu onome ko ima novaca da plati porez ili da zida i investira.
    Slažem se sa Vama da treba suzbijati nelegalnu gradnju na sve moguće načine.
    Sa druge strane treba da imate u vidu da onaj ko ishoduje legalnu gradjevinsku , a potom i upotrebnu dozvolu plaća ogroman novac gradu i od toga grad ima prihod koji može uložiti u uzgradnju infrastrukture.
    Realno rečeno ja nosam dodjoš , ali me je SRAMOTA kada čujem da su gradski urbanisti zaštitili jedan čardak ili kotobanju kao spomenik novosadske kulture!
    Dajte, imamo Jovinu gimnaziju, imamo Maticu Srpsku, imamo Tvrdjavu, imamo toliko toga a ispada sada da je vrhunac naše kulture bio u gajenju svinja.Nemojte da nam se smeju zbog toga. Glupo je.
  • Prosto

    16.11.2016 12:40
    Stiv
    A šta će mu čardak u centru? Debelo je platio pravo gradnje, da bi zidao zgradu i zaradio.
    Šta ti nije jasno?
    Da je novi vlasnik imao nameru da se bavi uzgojem svinja, kupio bi neku kuću u okolini Novog Sada sve sa čardakom i velikim placem za maximum 15.000 evra.
    Mnogo se ti nešto praviš nevešt kad su tudji novci i tudj kapital u pitanju.
  • rucice gore

    16.11.2016 11:17
    Gradonacelnik oko sebe okuplja razne poput bocare barca kresojevica zivana miroja jovanovica i ostalie te nije ni cudo sto ruse sva kukturma obelezja Novog Sada.
    A na sve ovo veliki cankovi ligasi na celu sa bebicom kolarskim cakijem sadamom i sl koji kao cuvaju NS cute i dizu rucice na glasanju
  • skep

    16.11.2016 08:31
    Da dodam informaciju: postoji još jedan čardak u NS, kod Tempa, u dvorištu kuće, naslonjen na one ruševine, hladnjače ili šta li je to bilo...
  • Marija - Novi Sad

    16.11.2016 08:24
    zasticeni svedok
    Dodjosmo i do toga da nam je cardak zasticeni svedok u obliku spomenika kulture ili kako su ga vec krstili . Ocekujem u nekom sledecem pisanju da pisac nabasa na zaostali svinjac , stalu , kokosinjac , a ako bude imao srece i plast sena . I eto nama nove teme za obracun a sve u stili ; volim selo volim tradiciju ali zivim u gradu .
  • Stiv

    16.11.2016 07:55
    Prosto
    Ne osuđujem nikog samo pitam. Pa zašto onda novi vlasnik ruši čardak?
  • VladaN

    15.11.2016 23:04
    @Kapitalizam i EU
    Govorite o dve potpuno neuporedive stvari. Ovde je na delu varvarstvo, sila, sprega vlasti i investitora čiji je kapital u najmanju ruku sumnjivog porekla. Prostorni planovi se prilagođavaju investitorima a sve što je pod zaštitom i trebalo bi da predstavlja kulturno dobro (bar za ovdašnje) se uništava bez milosti. Plan ne postoji i jasno se vidi da ne postoje ni propisi koji bi odredili ko, kako i zašto nešto zida (da ne spominjem očuvanje zelenilaa, dovoljno parking prostora...). Što se poreza tiče, mojoj porodici su već jedni oslobodioci uzeli imovinu kojom su raspolagale prve generacije kolonista, ali ovi sada su nešto što bi trebalo da plate porez za sve što su dobili besplatno, zemlja za tepsiju ribe, infrastrukturu na teret onih koji redovno plaćaju porez, struju posle decenijskih divljih priključaka....samo nemojte mene "stavljati" na Menheten. Prvo naplatite porez svima koji su izbegli ili izbegavaju legalizaciju, plaćanje komunalija..ukratko dvadeset godina žive na grbači budala koje ćute i trpe a oni nam stvaraju "banjalučku" ili seosko- slavonsku metropolu.
  • Nervirach

    15.11.2016 22:35
    G, nije te davno bilo. I botovi sto pricaju kako su to drugi resili a nisu dalje od Novog Sada ni putovalii.
  • neko

    15.11.2016 22:23
    Novi Sad - grad urusavanja .
  • Nervirach

    15.11.2016 20:34
    Ne razumem, zasto neko dolazi u mesto koje mu se ne svidja, Stanko. Dosli ste zbog onoga sto je bio a ne zbog onoga sto ste napravili. Idem za vikend u Temisvar, opet. Svakavi su onuda protutnjali i ostavili svoj pecat. I to cuvaju za razliku id patriJota koji pisu novu istoriju. Ja sam za to da se postavi spomenk coveku koji je odbio Apisovo naredjenje da digne u vazduh Petrovaradinsku tvrdjavu. Patriitzam i patriJotizam su dve razlicite stvari.
  • G

    15.11.2016 20:04
    @Kristijan - jeste bio je i pre 300 godina grad, pa je onda pre 150 skoro u potpunosti razrušen od strane baš tih Mađara sa baš te tvrđave koje pomenuste. Nije poznato doduše da li su i "međedi" učestvovali u tom rušenju. Prvi ste da upirete prstom, vređate i etiketirate građane na osnovu njihovog porekla, isto kao što ste prvi da se pobunite kada vam neko na vaša fašistička lupetanja uzvrati.
  • Prosto

    15.11.2016 19:51
    Stiv
    Vlasnik čardaka dozvoljava rušenje čardaka jer je PRODAO PRAVO GRADNJE na toj lokaciji za mnogo veće pare i rešio u ovoj nemaštini pitanje svoje egzistencije i ekzistencije svoje porodice.
    KO si ti da ga osudjuješ?
    Svoju imovinu ima pravo da unovči na način kako njemu odgovara.
    Ja sam stari Novosadjan i tekstovi na ovu temu rušenja starih kuća i udžerica su protivne interesu starih Novosadjana koji su vlasnici ovih nekretnina i njihov interes je da svoje stare kuće prodaju za velike novce. NIje mi jasno ko ove članke protiv rušenja uopšte piše? Stari Novosadjani sigurno ne. Valjda kakvi dodjoši što su naselili Liman 70 ih i sve im komunisti dali.Nemam drugo objašnjenje.
  • Kapitalizam i EU

    15.11.2016 19:44
    ka VladaN
    Sve ste u pravu da je privatna svojina neprikosnovena i da niko ne može da ruši Vašu kuću ako to Vi nećete.
    To se u "demokratskim" državama rešava pitanjem poreza na imovinu. Kako? Evo ovako.NI država neće da se odrekne SVOG PRIHODA U VIDU POREZA NA IMOVINU, pa ako je na mestu Vaše kuće predvidjena izgradnja solitera, neće Vam kuću srušiti, ali ćete Vi na ime poreza za imovinu plaćati kao da ste vlasnik solitera.
    Tako je recimo u Americi. Pa ko voli nek izvoli.Za svoju udžericu na Menhetnu plaćaćete basnoslovno, jer Vaša udžerica basnoslovno i vredi, odnosno vredi parcela sa svojim pravom gradnje.E ako želite da dalje živite na toj basnoslovnoj parceli, plaćajte porez na imovinu u realnoj vrednosti.
  • Dejan

    15.11.2016 19:06
    Kako?
    Kako čoveku koji je recimo na Grbavici menjao svoju kuću (sa eto, sve dvorištem) za više stanova te garaža, da je zapravo to bio napredak u njegovom životu u materijalnom smislu? Ne znam. Pogotovo je teško, ako i nemoguće, tom istom objasniti da sad ti ljudi što žive u tim zgradama ne mogu da nestanu čisto da bi se njemu vratila komocija mira i tišine u njegovom dvorištu koje više ne postoji niti će više ikada. Kako jednom istom takvom, sebe nazivaju "stari Novosađani", objasniti da kuća na Grbavici, gde god već, koji si nekada imao, po svemu liči na bilo koju kuću u većem ili manjem gradu, selu, seocetu, zaseoku gde god već u Vojvodini, i da je dobila na vrednosti jedino zato što je u jednom trenutku postojala zainteresovanost da se tu sagradi stambeni objekat većih razmera. Kako jednoj takvoj umišljenoj budali objasniti, da zapravo njegov prosperitet ne potiče od njega samog i sa tim on nema veze, upravo se poklapa sa dolaskom onih sa ovog ili onog brda ili opet neke selendre iz Vojvodine i to ne zbog grandioznosti i lepota NS-a nego naprosto sada su njihova mesta uistinu postale prave selendere. Trebalo bi da znate da oni koju si došli i videli u kakvim kućama stanujete bili začuđeni. očekivali su više. Ali šta objasniti "starom Novosađaninu" koji sebe takvim smatra, šta mu reći kada se sa svojim starim/novim komšijom što dvorišna ograda ih nekada delila, serundaja kako je više NS i ne postoji jer su došli ovi neki, a druženje prekidaju sa: žurim, idem po kirije?
  • VladaN

    15.11.2016 17:53
    @Stanko
    To je to. Kako mali perica zamišlja grad. Nemate predstave ni šta je bara a kamoli salaš. NS je bio jedan od najuređenijih, planski građenih, čistih i zelenih gradova do god vi niste došli i od njega napravili "grad". Usput, moju kuću nisam menjao niti će bilo ko moći da je kupi ili nasilno da je uklon i(vrlina novograditelja), a te priče o zaradi na izbeglicama (dokle više) su za nekoga drugoga. Promašili ste temu ili osobu.
  • Kristijan

    15.11.2016 17:52
    @Stanko
    Nesrećni čoveče, Novi Sad je u Austrougarskoj postao slobodan kraljevski grad vekovima pre nego što si ti u njega kročio. Sve što je u Novom Sadu vredno pomena i atraktivno gradili su u to vreme vojvođanski Srbi, Nemci, Jevreji, Madjari. Tvrđavu, crkve, gradsko jezgro. Nije poznato da su i međedi učestvovali u izgradnji, a pogotovo da su "od palanke napravili grad". Niko vas odavde ne tera, i ne treba, ali pre nego što ti padne na pamet da nas omalovažavaš, priseti se da su sve vredno oko tebe u Novom Sadu izgradili NAŠE dede, pradede, i njihove pradede i pradede njihovih pradeda. Plaćali poreze i podizali GRAD. Jer je i pre 300 godina bio grad.
  • mile

    15.11.2016 17:43
    momci moji..
    nismo vas zvali ..slobodno mozete nazad, da malo podignete svoje rodne krajeve !a mi cemo, nekako bez vas ..al sta mozemo, tamo ste potrebniji !!
  • Stiv

    15.11.2016 17:30
    Zašto vlasnik čadaka dozvoljava rušenje?
  • Dodjos

    15.11.2016 17:16
    Nije problem u samom rusenju nego u tome sto su stavili cardak pod zastitu dok njihov "kolega "ne odluci da tu gradi.
  • Dim

    15.11.2016 16:58
    Ovo je napredak. Mnogo je bolje da se objekti ruše administrativnim nasiljem nego fizičkim, kao do sada. Prethodnih decenija praksa je bila da se zaštićeni objekti zapale kako bi postojao osnov za ukidanje zaštite ili do promene mišljenja vlasnika. Time je ugrožavana bezbednost ljudi, naročito vatrogasaca koji su u obavezi da kase takve požare.
  • Stanko

    15.11.2016 16:31
    VladaN
    @Nisi ugradio ni u svoju kuću jednu jedinu ciglu. Staru kuću na Grbavici ili Detelina si dao u zamenu za dva tri stančića, ubiješ od studenata kiriju, u svom čardaku si 90-ih pravio sobičke i izdavao u kiriju izbeglicama. Ništa ne radiš a smetamo ti mi koji smo izgradi NS i okolinu. Od palanke napravili smo grad, od bare i salaša naselja.
  • evgenije

    15.11.2016 16:30
    Šta ste očekivali od radikala. Da će čuvati jedan čardak? Pa oni gde god da su umešali svoje prste u bivšoj SFRJ gde su nekada živeli Srbi, Srba danas tamo više nema. Bolela ih bruga za ceo jedan narod a kamoli za čardak. Vi očekujete da vuk čuva ovce? Da miš čuva sir? Da mačka čuva golubove? Pa vi onda definitivno niste normalni. Nemojte da se iznenadite da sutra donesu propis po kojem se svi kibic fensteri moraju ukloniti sa novosadskih kuća. Oni bi bre i sa vaze iz dinastije Ming skinuli zaštitu.
  • trol

    15.11.2016 16:25
    Dajte starim novosađanima i njivu i svinjac u centru da ne zaborave kakve su seljačine. Muka mi je od licemera i ksenofobije, glavnih odlika gorenavedenih.
  • u prolazu

    15.11.2016 15:59
    samo da pitam
    Opet GALENS!?

    Red bi bio da znamo i ovaj podatak, pošto je sve drugo već navedeno. Ispratite ovo do kraja. Da znamo ko nam grad prekraja! Nisu to političari, oni su samo prodane duše koje će da ****. Neko drugi tu odlučuje! Možda čovek sa ukradenom ličnom kartom!?

    Hajde ispratite ovo do kraja.
  • dule

    15.11.2016 15:31
    Da su svi koji se zgražavaju nad ovim (i trščarama) odvojili jednu crvenu mesečno na održavanje tih objekata oni bi i dalje stajali.

    Lako je trošiti tuđe novce, ali kad ruka treba da se zavuče u sopstveni džep, e to već ide malo teže.
  • Mahniti

    15.11.2016 15:24
    Aj sad lepo po sendvič,zaslužio si ga!Ja sam iz Novog Sada i sećam se svih kuća i čardaka i duša me boli svaki put kad umesto toga svega vidim ova bezlična rugla koja se grade.Stidi se svog komentara!
  • Građanin Kejn

    15.11.2016 15:19
    Pravo pitanje
    Pravo pitanje je koji su razlozi zbog kojih je Zavod za zaštitu spomenika promenio mišljenje koje je dao ranije.Neka ga kažu javno ili neka država zatvori ovakvu nazovi instuituciju zaštite koja se pretvorila u partijsku mašinu.Sramno.
  • Miki

    15.11.2016 14:38
    @NS
    Potpuno ste upravu. Zaista je tesko odrzavati bilo sta sto je star, bio to cardak, brnara ili kuca. Vrlo skupo i tesko za odrzavanje i bas zato grad teba da POMOGNE i naredi odzavanje takvih objekata. Novi Sad je imao dosta istorijskih spomenika. Vlada okrece glavu i kaze "nemamo novca da potpomognemo renoviranje".
    Do 2021 u NS-u nece ostati ni jedan kulturolosko istorijski spomenik izuzev crkve i tvrdjave (naravno pod uslovom da i tu ne nikne neki novi trzni centar)
  • Đole

    15.11.2016 14:27
    "Kada rušiš kuću, možeš zvati koga hoćes. Ali kada je zidaš, moraš zvati majstore."
  • VladaN

    15.11.2016 14:27
    Samo rušite...
    ...vi koji niste ni kaldrmu videli a kamoli grad dok niste došli ovde i sa ovom radikalskom bandom krenuli u konačno uništenje ičega što je ovdašnje, prepoznatljivo. Lako je biti repa bez korena i bez ikakvih emocija uništavati, sagaraditi bezlične kocke , poseći zelenilo i pretvoriti grad u urbanističku nakazu. Poslednji voz bez voznog reda nas isuviše košta.
  • Blade

    15.11.2016 14:02
    Kakvi licemerni komentari na sve strane?Koga od vas zanima cardak?Koliko vas je stvarno znalo za njegovo postojanje?Cuj brane rusenje cardaka?!Eno vam cardaka po celoj Vojvodini ako ste ih toliko zeljni!Zasto bi ili privatno lice ili grad trosilo brdo para na odrzavanje cardaka?Prosto su vam komentari politicki obojeni i vodjeni iskljucivo politikom...
  • Zema

    15.11.2016 13:39
    Navikli smo.
    Čak se sprema Fakultet za demoliranje i uništavanje, u okviru Univerziteta u Novom Sadu. Za odelu diploma, zna se kako.
  • Jaracanka

    15.11.2016 13:14
    cardak ni na nebu na zemlji
    Najlakse je rusiti....daleko lakse nego graditi....zato moj cardak stoji "kao na Drini ćuprija", nesto mora ostati i iza nas....
  • nervirach

    15.11.2016 13:07
    A ona replika bosanske brvnare stoji jos uvek? Posle smo mi svi ovdasnji ovakvi i onakvi, fasisti kako nas nazivate a ustvari to ste vi.
  • nervirach

    15.11.2016 13:04
    Kreteni, nema drugih lokacija. Po Futogu, na primer.
  • NS

    15.11.2016 13:00
    Balasevic proda 10 000 karata za koncert u BG za 2 sata i naravno da ima para za odrzavanje cardaka u svom dvoristu a kako ce obicni ljudi sa 300 evra mesecno da odrzavaju stare kuce ili cardake koji JEDU novac??? Zivite u starim odvratnim komunistickim soliterima a terate ljude po kucama da rade ceo zivot za fasade i krovove starih kuca da bi vi mogli da im se divite kada u dokolici setate po gradu. Licemerno. Dajte pare pomozite ili prestanite da kukate. Grad je inace tu samo kada treba uzimati a daje pare jedino politickim partijama...
  • saramakas

    15.11.2016 12:58
    Nije Zavod za zaštitu spomenika kulture nego Zavod za zlostavljanje spomenika kulture!
  • Dragan

    15.11.2016 12:37
    rusite, samo rusite
    neka ne ostane nista kao spomenik ili uspomena
  • zealot

    15.11.2016 12:27
    ruši - gradi
    pare u džep, nikako gradu

    lopurde

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna